Blog

Dorośli, Dzieci, Młodzież, Seniorzy

COOLtura Ludowa

Marzec 12, 2018, Autor: wilanowadmin

W styczniu Centrum Kultury Wilanów otrzymało dofinansowanie z Warszawskiego Programu Edukacji Kulturalnej na projekt, którego realizację właśnie rozpoczynamy!

COOLtura LUDOWA to projekt, który będzie próbował przełamać stereotyp, że ludowość i folklor w szerokim wymiarze międzynarodowym są przestarzałe i nie pasują do współczesnego świata. Udowodnimy, że ludowe oznacza modne i atrakcyjne!

Chcemy pokazać, iż folklor który dawniej był zwyczajną treścią życia, dziś jest powodem do dumy i atrakcyjną formą powrotu do korzeni. Zbierzemy materiały, które pokażą, że ludowość
w elastyczny sposób przenika do różnych dziedzin współczesnego życia, a w efekcie staje się nieodłączną jego częścią.
Wkroczymy w przestrzenie, które do tej pory stereotypowo nie wiązały się z ludowością, m.in. moda, design, muzyka, artykuły papiernicze. Zwrócimy uwagę na silną potrzebę powrotu do korzeni.
Chcemy pokazać całej Warszawie, że folklor nie jest powodem do wstydu. Wręcz przeciwnie, można czerpać z niego mnóstwo zabawy i radości.
Rezultatem projektu będzie ok. 10-minutowy film, dokument fabularyzowany – festiwal koloru, muzyki, obrazów, młodości i energii zamkniętej w ludowych formach. Będzie dowodem na to, że ludowość jest blisko nas i może stać się fantastycznym elementem edukacyjnym młodych pokoleń. Równocześnie z filmem przygotujemy 15 sekundowy spot – prezentujący wilanowską tradycję (od darcia pierza przez kiszenie kapusty aż do przygotowań do Dożynek Powsińskich). Pokażemy wartość tańców ludowych w wykonaniu dzieci i młodzieży z Zespołu Kuźnia Artystyczna oraz studentów z Zespołu SGGW PROMNI. Spot zostanie wyemitowany na ekranach w warszawskiej komunikacji miejskiej przed Dożynkami. Tym samym zaprosimy Warszawiaków i turystów do wspólnego biesiadowania. W czasie święta plonów na dużej scenie wystąpią zespoły ludowe z Rosji i Niemiec. Będzie można uczestniczyć w warsztacie rzeźbiarskim prowadzonym przez grodzieńskich artystów, posmakować regionalnych potraw, zobaczyć barwny korowód strojów, muzyki, śpiewu.